Werkzaamheden

bomen snoeien

Bomen snoeien

Hogendoorn Boom Totaal is gespecialiseerd in het onderhouden van bomen op de meest lastig bereikbare locaties, zoals op begraafplaatsen en in achtertuinen. Toch zijn de mooiste bomen ongesnoeide bomen! Waarom moeten ze dan gesnoeid worden vraagt u zich misschien af? Dit komt omdat de bomen in Nederland bijna allemaal een functioneel karakter hebben, dit kan bijvoorbeeld een ethische functie of de begeleiding van een weg zijn. Voor het functionele karakter van de boom is een goede structuur belangrijk.

Begeleidingssnoei

Het doel van begeleidingssnoei bij een laan bomen is het creëren van een goede doorrij hoogte en een goed ontwikkelde kroon. De werkwijze bij begeleidingssnoei is dat er van boven naar beneden gekeken wordt. Per snoeibeurt mag er 20% van de boom gesnoeid worden.

Er word in de kroon gekeken naar probleem takken, zoals:
- Dubbele toppen
- Zuigers
- Extra dikke takken
- Plakoksels

Deze takken worden eerst verwijderd, daarna wordt gekeken naar de doorrij hoogte en wordt de boom opgekroond.

Onderhoudssnoei

Wanneer een laan bomen de juiste doorrij hoogte heeft bereikt praat men niet meer over begeleidingssnoei maar over onderhoudssnoei. Bij onderhoudssnoei wordt niet meer gekeken naar dubbele toppen en zuigers maar naar bijvoorbeeld:
- Dood hout
- Overbelasting
- Plakoksels
- Schuurtakken

Het snoeien van een boom kan door middel van klimtechniek of met behulp van een hoogwerker. Per situatie zal door ons gekeken worden wat de beste manier is om uw boom te snoeien.